i 20101213 165553 001
 

Nieuwsbrief Recreatie & Ruimte - Nummer 44, september 2017

In deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen:

▪ Greennest Park als tijdelijke invulling Greennest Experience
▪ Interview Menno Stokman: 'Ik wil onderzoek beter verbinden met de praktijk van vandaag en morgen'
▪ Circulair bouwen: goed voor milieu én portemonnee?
▪ Small Business Innovation Research (SBIR): hoe staat het met Buitengoed de Panoven 8 jaar later?
Greennest Park als tijdelijke invulling Greennest Experience
Interview Menno Stokman: 'Ik wil onderzoek beter verbinden met de praktijk van vandaag en morgen'
Circulair bouwen: goed voor milieu én portemonnee?
Small Business Innovation Research (SBIR): hoe staat het met Buitengoed de Panoven 8 jaar later?
***

Greennest Park als tijdelijke invulling Greennest Experience

s Stadsdeelvoorzitter opent kunstwerk Teresa van Dongen - Foto LTO Glaskracht

De stadsdeelvoorzitter opent het kunstwerk van Teresa van Dongen

Kort voor de zomer van 2017 heeft Stadsdeelvoorziiter Muriel Dalgliesh in Amsterdam Zuidoost het Greennest Park geopend. Het park is gesitueerd op de plek waar, volgens de plannen, over een aantal jaren Greennest Experience zal worden gebouwd. Greennest Experience combineert nature based solutions met (veel) groen en vernieuwende horecaconcepten. In een eerdere nieuwsbrief werd er uitgebreider geschreven over Greennest Experience.

IMG 2485 s kunstwerk bijen en vlinders

Kunstwerk Bijen en Vlinders

Greennest Park bestaat uit een mobiel voedselbos, het eerste in Nederland. Er staan 21 lichtgevende bomen die de toekomst verbeelden, waarin planten straatverlichting vervangen. Verder staat er een levend kunstwerk van ‘Young designer of 2015’ Teresa van Dongen dat het belang van groen voor vlinders, hommels en bijen onderstreept. Tevens is Brouwerij Kleiburg er gevestigd met Proefzaak.

IMG 2472 s deel mobiel voedselbos met kantoor op de achtergrond

Deel van het mobiele voedselbos

IMG 2498 s de soorten bier

Verschillende soorten bier van Brouwerij Kleiburg

Het voedselbos bestaat uit verschillende lagen: fruitbomen, struiken en laagblijvende planten zoals kruiptijm, aardbeien en verschillende soorten munt. Bezoekers die zelf heet water meenemen, kunnen zo hun eigen verse muntthee brouwen en genieten van de frambozen en de appels.

Het park wordt al druk gebruikt en is een groene oase in een verder stenige omgeving. Greennest Park is een initiatief van SIGN (gericht op innovaties in de glastuinbouw), Brouwerij Kleiburg, gemeente Amsterdam en STIRR.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Hans.Hillebrand, telefoon: 06 31 93 28 84.

IMG 2479 s klein groepje mensen

Een groepje mensen geniet in het voedselbos

***

'Ik wil onderzoek beter verbinden met de praktijk van vandaag en morgen'

Interview met nieuwe directeur CELTH: Menno Stokman

Je hebt bij het NBTC, RECRON, adviesbureaus en voordat je directeur werd bij CELTH bij Optisport gewerkt. Waarom nu deze stap?
Ik vind het leuk om tussen belangen en partijen door te bewegen, ze nader tot elkaar te brengen. In voorgaande functies heb ik hier volop ervaring mee opgedaan. Wat me aanspreekt in deze functie is dat ik dicht bij de inhoud blijf en een rol kan spelen in actuele thema’s in de volle breedte van de gastvrijheidssector. Ik kan de ervaring die ik heb opgedaan op de snijvlakken van toerisme, leisure, sport en cultuur voor zowel overheid, brancheorganisatie als de commerciële sector hierbij fantastisch combineren. Ik heb ondervonden dat het onderwijs toch vaak wat achter de feiten aan loopt. In mijn nieuwe functie wil ik mij inzetten om deze kloof te verkleinen door onderwijs en markt sterker te koppelen en het onderwijs actueler te maken.

Hoe wil je dit gaan doen?
Dat wil ik doen door verdieping te geven aan de kernthema’s van CELTH, namelijk de consument van morgen, verdienmodellen en duurzaamheid. Op dit moment zijn we op basis van gesprekken met partners de dieperliggende uitdagingen voor de gastvrijheidssector aan het definiëren. Onze ambitie is om leidend te zijn op deze uitdagingen, door kennisontwikkeling, onderbouwing door onderzoek, de duiding van onderzoek en de toepassing daarvan. CELTH reikt de sector vervolgens de kennis, tools en/of het netwerk aan om adequaat in te spelen op deze uitdagingen. Deze ambitie vereist dat CELTH duidelijk de uitdagingen op het vizier heeft en in staat is het juiste relevante netwerk te organiseren.

Lees verder...

foto CELTH MennoStokman lowres

Menno Stokman, nieuwe directeur CELTH

***

Circulair bouwen: goed voor milieu én portemonnee?

U herkent dat wel. U bouwt een traditioneel vakantiehuis. Na zo’n 10 jaar is dat verouderd en moet het flink gerenoveerd worden om weer aan de nieuwste wensen van gasten te voldoen. Omdat uw huis in principe wel zo’n 30 jaar mee moet, herhaalt deze procedure zich verscheidene malen. Zou het niet handig zijn als u uw huis na 10 jaar gewoon helemaal uit elkaar kunt halen en de onderdelen deels om kunt ruilen bij uw leverancier voor andere en deels kunt hergebruiken om een ‘up to date’-vakantiehuis neer te zetten? Dat kan als u werkt volgens de principes van circulair bouwen. Eric van Damme van Strandcamping Groede is daarmee aan het experimenteren, met steun van de provincie en NV Economische Impuls Zeeland.

IMG 2511 4 strandbungalows A

Strandbungalows van Camping Groede

Strandcamping Groede is een echte familiecamping aan de West Zeeuws-Vlaamse kust. Het ontvangen van gasten vindt zijn oorsprong in de jaren '50 van de vorige eeuw, toen groepjes verkenners in de zomer op de boerderij verbleven. De ligging direct aan het strand was ook voor veel andere mensen een reden om bij de familie Van Damme te komen kamperen. Gewoon op het grasland rondom de boerderij of in de oude boerenschuur. Hoewel de contouren van de boerenschuur nog steeds herkenbaar zijn, is de camping in de loop van de tijd omgevormd tot een eigentijds recreatiebedrijf, inclusief te huren stacaravans en vakantiehuizen. Het terrein is nu zo’n 28 ha groot en de derde generatie Van Damme kan 3500 gasten een prima plek bieden. Bovendien heeft het bedrijf ook nog een aantal huisjes op het strand mogen realiseren (zie foto hierboven).

Lees verder...
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Hans.Hillebrand, telefoon: 06 31 93 28 84.

IMG 2510 chalet more close A

Chalet op de camping

IMG 2506 grote standstoel

Grote standstoel

IMG 2508 restaurant

ingang van het restaurant

***

Small Business Innovation Research (SBIR): hoe staat het met Buitengoed de Panoven 8 jaar later?

Aftrap in 2009
Minister Gerda Verburg, van het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV, nu EZ), stelde op 13 oktober 2009 een miljoen euro beschikbaar voor innovatieve ondernemers die goede ideeën hadden om recreatie in het landschap in de toekomst winstgevend te houden.
SBIR staat voor Small Business Innovation Research. Via dit programma besteedt de Overheid maatschappelijk relevant innovatief onderzoek uit aan het innovatieve bedrijfsleven. Bedrijven krijgen kansen om nieuwe innovatieve producten, processen en diensten te ontwikkelen door zich in te schrijven op tenders van het SBIR-programma.

Gerda Verburg daagde ondernemers uit om nieuwe recreatieproducten of diensten te ontwikkelen. Deze producten moesten duurzaam zijn en er moest rekening worden gehouden met mens, natuur en landschap. Dit zou de omschakeling kunnen versnellen naar een duurzame en ook in de toekomst winstgevende recreatiesector in Nederland. De minister noemde dat ‘landschappelijk verantwoord ondernemen’. Deze regeling was aangekondigd in de Tweede Kamer brief ‘Genieten van buiten’ en de Agenda Landschap.

Panoven 3

Buitengoed de Panoven te Zevenaar

Buitengoed de Panoven – Zevenaar
Buitengoed de Panoven was één van de 40 projecten waarvoor een idee was ingediend en één van de drie projecten die uiteindelijk een bijdrage uit de SBIR-regeling heeft gekregen voor verdere ontwikkeling.

Lees verder...

Volgende keer besteden we aandacht aan een tweede SBIR- project namelijk de Duurzame Trekkershut, de Trek-in, van Stichting de Groene Koepel (voorheen Stichting Trekkershutten) .

Panoven 1

Natuurlodges op Buitengoed de Panoven

Pnoven 2

Duurzaam investeren in de toekomst

***
***

Deze nieuwsbrief informeert u over de activiteiten van STIRR. We maken onze kennis en ervaring niet alleen toegankelijk voor derden via deze nieuwsbrief, maar ook via onze website www.stirr.nl, boekjes en bijeenkomsten.

STIRR is een initiatief van ondernemers uit de gastvrijheidssector.

Meer informatie vindt u op onze website.

De nieuwsbrief van Stichting Innovatie Recreatie en Ruimte (STIRR) komt vier à vijf keer per jaar uit.

***
 
 
Powered by Mad Mimi®A GoDaddy® company