Mūsu motto: Dariet, ko spējat, ar to, kas Jums ir, tur, kur Jūs esat! (T.Rūzvelts) RUBRIKA: Ekspertu sleja Šajā rubrikā aicinām savas jomas profesio

       
dialogs logo

Mūsu motto: Dariet, ko spējat, ar to, kas Jums ir, tur, kur Jūs esat! (T.Rūzvelts)

seospecialist

RUBRIKA: Ekspertu sleja

Šajā rubrikā aicinām savas jomas profesionāļus dalīties ar zināšanām un pieredzi jautājumos, kas saistīti ar veselību un atkarībām. Šoreiz mūsu kolēģe Agita Sēja turpina aktualizēt atkarību jautājumu.

Atkarība III daļa
OPIĀTI

Cilvēki vienmēr ir meklējuši “brīnumlīdzekļus”, lai mazinātu sāpes, izārstētu slimības, labāk justos, gūtu mieru, enerģiju un vēl un vēl. Un, kas meklē – tas atrod... tikai vēlāk atklājās, ka šīs lieliskās substances ne tika rada neaprakstāmu labsajūtu, bet arī spēcīgu atkarību...
Lasīt tālāk

home

@ „DIA+LOGS”

AIDS dienas ietvaros, kas katru gadu pasaulē tiek atzīmēta 1.decembrī, šogad plānojam rīkot plašāku akciju, uzrunājot vienu no lielākajām riska grupām - jauniešus. Esam iecerējuši noorganizēt vērienīgu zibakciju (flashmob) pilsētas pašā centrā, piesaistot līdzcilvēku uzmanību pieaugošajam ar HIV inficēto skaitam Latvijā, kā arī aktualizējot droša seksa jautājumu. Ja arī Tev ir interese iesaistīties un palīdzēt, dod ziņu, rakstot uz: leldez@hotmail.com Lai (zib) akcija izdotos patiesi pamanāma un uzmanību piesaistoša, mums ir nepieciešams plašs atbalstītāju skaits! Esi viens no viņiem!

• Šī gada 22.oktobrī plkst. 16:00 notiks projekta „Iecietības māksla caur jauniešu mākslu”, kas tapa pateicoties Rīgas domes IKSD finansiālam atbalstam, noslēguma un prezentācijas pasākums! Tad nu izvērtēsim padarīto, apskatīsim DIA+LOGS jaunos vizuālos materiālus, mielosimies un, protams, apbalvosim radošā konkursa „HIV. Iecietība. Es” uzvarētājus.
Arī Tu esi mīļi aicināts pie mums uz Dzirnavu ielu 135 piedalīties šajā jaukajā notikumā!

dialogs logo.cilvecinji

rubrika „DIA+LOGS cilvēki”

Agris Veidemanis– sociālais darbinieks

Copy of Picture 056

Nu jau vairāk kā 15 gadus esmu sociālais darbinieks. Šajā laikā esmu strādājis Rīgas Sociālajā dienestā, kā arī citās institūcijās, saskaroties un palīdzot risināt visdažādākās sociālās problēmas gan ģimenēm, gan jauniešiem un cilvēkiem gados. DIA+LOGā esmu atgriezies salīdzinoši nesen- kopš pērnā gada nogales, kad mani uzrunāja Agita. Pēc Agitas vārdiem biju palicis "labā atmiņā" centra kolektīvam no laikiem, kad strādāju kā ielu sociālais darbinieks, konsultējot un veicot šļirču apmaiņu mūsu klientiem. Šobrīd Dzirnavu ielā 135, centra Dialogs telpās mani var sastapt piektdienu vakaros, no 16:00- 20:00. Šajā laikā konsultēju mūsu klientus jautājumos, kas saistīti ar sociālajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību, valsts un pašvaldību nodrošinātajām sociālajām garantijām, kā arī veselību, atkarības problemātiku u.c. kas nu kuro reizi ir sasāpējis vai aktuāls. Šai darbā būtiska ir konfidencialitāte, kas nozīmē, ka viss izrunātais paliek konsultāciju telpā. Tas ļauj runāt atklāti arī par sāpīgo un ir pamats uzticībai. Savā darbā saskaroties ar dažādiem cilvēkiem un dzīves situācijām, mani fascinē gan dzīves situāciju dažādība, gan tas, cik atšķirīgi cilvēki tās uztver un risina. Lielākais gandarījums ir reizēs, kad, paraugoties uz situāciju no cita redzes leņķa, izdodas atrast resursus, ko agrāk neievērojām, un rast risinājumu it kā bezizejas punktos. Tālākais gan lielā mērā ir atkarīgs no cilvēka paša, jo katrs mēs esam savas dzīves saimnieki un tikai paši izvēlamies, ko darīt, bet ko nē. Pēc darba nedēļas mīlu atpūsties pie dabas. Patīk gadalaiku maiņa, kas atgādina gan par mūžīgo, gan izmaiņu iespējām visam dzīvajam.

world

CITVIET

• No 1.-3.oktobrim Amsterdamā (Nīderlandē) notika Eiropas Kaitējuma Mazināšanas sadarbības tīkla (European Harm Reduction Network - EuroHRN) organizēta konference. Šī pasākuma galvenais fokuss, kas būtu vērtīgs un interesants gan politikas veidotājiem, gan pakalpojumu nodrošinātājiem, gan pilsoniskai sabiedrībai kā tādai, – pārdozēšanas profilakse, narkotiku lietošanas istabas un kaitējuma mazināšanas popularizēšana vietējās pašvaldībās. Šo trīs dienu laikā dažādu strukturētu sesiju un diskusiju laikā tika noteikta EuroHRN turpmāko divu gadu virzība. Mūsu aculiecinieks Ruta Kaupe, kas apmeklēja šo konferenci, atzīst:

Zināju, ka Rietumeiropas valstis ir nesalīdzināmi mums priekšā kaitējuma mazināšanas darbā, bet, ka mūsu kaimiņu valsts valdības vispusīgi atbalstītie igauņu NVO un aktīvie lietuviešu kolēģi jau arī ir daudzus soļus mums priekšā gan ieviešot pārdozēšanas praksē naloksonu, gan sniedzot tik mērķtiecīgi daudz papildpakalpojumus, lika man stipri aizdomāties – kur ir problēma, kāpēc mēs Latvijā vēl arvien nespējam izcīnīt finansējumu, lai tiktu kaut kādā atzīstamā līmenī kaut vai tikai šļirču izdales apjomos. Diemžēl, izskatās, ka arī nākamais gads kardinālas izmaiņas nesola… Laikam pie valdības esošajiem ērtāk ir pievērt acis un daudz nerunāt, ka vairs necik daudz netrūkst, lai mēs Eiropā izvirzītos 1.vietā HIV jauno gadījumu skaita ziņā, tagad vēl esam tikai 2.vietā, tad jau var neuztraukties.” Vairāk informācijas šeit

• 10. un 11. oktobrī Varšavā norisināsies EATG (Eiropas AIDS Ārstniecības grupa) rīkota plaša konferece iCAN (Increasing capacities, achieving novelty) ar mērķi paplašināt un uzlabot kopienu aktīvu iesaisti, jo īpaši, ārstniecības procesā. Pārstāvētas būs gan ES, gan kaimiņvalstis. Par konferences gaitu un aculiecinieka gūtajām atziņām – nākamajā numurā.

Eiropā uzsākta aktīva gatavošanās AIDS dienas (1.decembris) kampaņām. Īpaša uzmanība, tāpat kā pērn, noteikti tiks vērsta uz Eiropas Savienības HIV testēšanas nedēļu, kur iesaistīsies arī Latvijas HIV profilakses organizācijas. Drīzumā arī sniegsim vairāk informācijas par gaidāmo kampaņu.

SAM 1837

materiālu sagatavoja - Lelde Zēna

1px